Contoh Gaji Belanja Minyak Baki gaji setelah tolak bajet belanja minyak
1 Hari 1 Bulan
Sebelum 1000 10 300 700
Selepas 1000 15 450 550

Kiraan kasar belanja bulanan dengan gaji hanya 1 bulan. RM 1000. Kesian juga kan apa yang boleh di buat dengan hanya baki RM 550.

Kesudahannya

1. Kerita kena tarik (tidak dapat bayar bank. (ini pun kira pakai kerita proton jak ni, kerita “Malay”Sia, kalau naik bas pun indak lama juga tu naik juga tambangnya, so last option terpaksa pakai beskal lahh apa lagi)

2. Pinjam duit sama Ah Long sebab mau cover belanja anak bini makan. (Ah Long makin kaya wooo)

3. Pasal kerja pula bah ada yang bikin site business (tambah income “good”) dan “terima rasuah” (kira tambah income juga lah dengan cara yang mudah)

4. Setiap kali isi minyak mesti menyumpah seranah pemimpin kerajaan kita (tapi pemimpin kita relax jak sebab diorang tuh bukannya pernah isi minyak pun, dreber diaorang yang isi dan bayar guna duit kerajaan/rakyat. )

5. Harga barangan mungkin akan naik terutama sekali barangan makanan (Pemimpin kita suruh makan Ubi tukar lah kunu indak payah makan nasi)

Okey lah antara tempat yang kira sendiri merasa kenaikan harga di Tg. Aru Beach. Air Kelapa sekarang ni RM 3.50 sudah naik 50 sen. hmmm…

Advertisements